Liceul din Ialoveni „Ana Muntean” devine liceul „Andrei Vartic”

0
2557

Consilierii orășenești din Ialoveni au aprobat cu 15 voturi pro, patru abțineri și zero voturi împotrivă, schimbarea denumirii liceului „Ana Muntean” în liceul „Andrei Vartic”.

Inițiativa de schimbare a denumirii a fost a colectivului pedagogic al liceului, care până la 15 noiembrie a purtat numele de „Ana Muntean”. Decizia a fost aprobată la ședința din 15 noiembrie a CO Ialoveni și a intrat în vigoare la data adoptării.

Ana Muntean a fost prima și ce mai longevivă directoare a acestei școli, precum și activistă comunistă, responsabilă de ideologie și propagandă, pe timpul Uniunii Sovietice.

Familia omului de cultură, istoricului, savantului Andrei Vartic este originară din Ialoveni. Aceasta a fost deportată în perioada stalinistă în Siberia, iar după revenirea la baștină, nu i s-a permis să locuiască în orașul Ialoveni. Familia Vartic astfel a fost nevoită să-și găsească un loc de trai în satul Dănceni. Andrei Vartic a fost elev al școlii care de azi înainte îi va purta numele. De asemenea, biblioteca publică din satul Dănceni poartă numele lui Andrei Vartic.

Mai multe detalii citiți în numărul de vineri, 23 noiembrie, al ziarului ORA LOCALĂ. Ziarul poate fi procurat la orice oficiu poștal și chioșc de ziare din raionul Ialoveni.

Veaceslav Aftene
19 Noiembrie 2012
Ialoveni

Sursa: http://ialovenionline.md/social/2298-liceul-din-ialoveni-ana-muntean-devine-liceul-andrei-vartic

LEAVE A REPLY